KözKép

KözKép

Kémények: kinek a pénztárcája bánja?

2019. május 28. - dorakrokovics

A kémények szinte mindig napirenden vannak, hiszen rengeteg jogszabályi szigorítás miatt hol kéményseprő-járdákat kell modernizálni vagy béleléseket cserélni, de az sem ritka, hogy az idővasfoga kezdi ki őket és újra kell építeni. Mivel ezek egyike sem filléres munka így adott a kérdés: kinek is kell velük foglalkoznia? Alapító okiratok jelentős részében közös tulajdonban vannak, azonban, ha nem gyűjtő kéményekről beszélünk, akkor kizárólag egy-egy lakáshoz tartoznak. 

Amikor a kéménnyel kapcsolatos problémákról beszélünk, megkülönböztetek három területet: az egyik, amikor a kémény fizikai állapotáról (falazat, fedlap stb.) beszélünk, a másik, amikor a felső tisztítási lehetőségről, azaz a kéményseprő-járdáról, a harmadik pedig, amikor a kémény béleléséről beszélünk. Szakmai berkekben az az általánosnak mondható álláspont, hogy az első két esetben mindig a Társasház kötelessége a javítás, felújítás, viszont a második esetben ezt a feladatot már a tulajdonosokra szokás hárítani. 

A fenti gyakorlat kialakulás nem véletlen, hiszen a kémény bélelése az egyes lakások fűtésével vannak szoros kapcsolatban, ami viszont egyértelműen a lakás része és külön tulajdonban van, így logikus, hogy ez a költség áthárul a tulajdonosra.  

A helyzet azonban az, hogy jogilag a kémények közösek, így közös pénzből kell őket megcsináltatni: 

A kémény, mint füstcsatorna a perbeli esetben kétségkívül csak akkor használható biztonságosan, ha annak bélelése jogszabályi és biztonságtechnikai előírásoknak megfelelően megtörtént. A kémény ilyetén használata teszi lehetővé a tüzelőberendezés szabályos használatát is …. a füstcsatorna, ekként a kéményben található bélelés is kéménytartozéknak minősül. Minthogy a kémény a társasház közös tulajdonát képezi, annak szabályossá tételére közigazgatási eljárásban csak a felperes (Társasház –a szerk.-) kötelezhető. EH 2011.2363: Legf. Bír. Kfv. VI. 37.714/2010. 

És hogy mit gondolok erről szakmailag? Azt, hogy minden esetben meg kell vizsgálni, hogy miért van szükség a bélelésre? A lakás felújításával, a fűtési rendszer korszerűsítésével kapcsolatos költségek, ide értve a kémények állapotát is, szerintem a Tulajdonos terhe. Ha azonban a lakás fűtése nem biztosítható a kémény bélelése nélkül (minden egyéb beavatkozás nélkül), akkor ez a Társasház költsége kell, hogy legyen. 

Amennyiben kérdése van ezzel a témával kapcsolatban vagy szeretné, ha Önnél is írásaimmal egyező felfogású, szakmaiságú Társasház kezelés lenne, úgy írjon nekem a info@hazkezelo.net címre!

A bejegyzés trackback címe:

https://kozkep.blog.hu/api/trackback/id/tr5214863720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása