KözKép

KözKép

Ki a sheriff a házban?

2020. július 14. - dorakrokovics

Amikor emberek élnek együtt, az mindig konfliktusokkal jár. Különösen igaz ez a társasházak világára, ahol a lakóknak nincs ráhatása arra, hogy milyen életvitelt folytató személyek kerülnek be a közösségbe.

A feszültségek enyhítésére és feloldására született meg a házirend fogalma. Elvileg az abban foglaltakat minden tulajdonos köteles betartani, illetve bérlőivel, vagy a lakását használókkal betartatni.

Sajnos azonban mindig akadnak olyanok, akik nem érzik magukra érvényesnek a ház szabályait. Velük ki és mit tud tenni?

A kézenfekvő válasz az, hogy majd a közös képviselő betartatja az előírásokat. Azonban a valóság ennél bonyolultabb. A közös képviselet fel tudja szólítani a renitens személyek a rend betartására, azonban ezen túl nincs sem eszköz sem jog a kezében, amivel el tudná érni ezt a célt.

Bírósági joggyakorlat van arra vonatkozóan, hogy a képviselő nem szankcionálhatja a tulajdonost, tehát nem zárhatja ki közös tulajdon használatából és nem is bírságolhatja. Így viszont, legnagyobb sajnálatunkra tehetetlenek vagyunk a házirend be nem tartóival szemben.

Az a jogi fórum, ahol némi remény kecsegtetheti a tulajdonosokat: a Jegyző. Itt lehet birtokvédelmet kérni, de csak abban az esetben, ha a tulajdonuk rendeltetésszerű használatában gátolva vannak. Ha ez nem áll fenn, akkor a Jegyző aligha fog tudni segíteni.

De akkor mi a válasz a címben feltett kérdésre? Az, hogy jog szerint senki. Azonban a javaslatom az, hogy a tulajdonosok egymással próbáljanak kommunikálni és jobb belátásra bírni a másik felet.

Végezetül annyi, hogy amennyiben komoly csendháborításról, rongálásról, vagy egyéb, illegális tevékenység folytatásáról van szó, úgy a rendőrségen szükséges bejelentést tenni!

Amennyiben kérdése van ezzel a témával kapcsolatban vagy szeretné, ha Önnél is írásaimmal egyező felfogású, szakmaiságú Társasház kezelés lenne, úgy keresse fel weblapunkat a www.kozkep.hu címen!

A bejegyzés trackback címe:

https://kozkep.blog.hu/api/trackback/id/tr916003180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása