KözKép

KözKép

Mennyi az ideális közös költség?

2019. szeptember 10. - dorakrokovics

A fenti kérdés nem is olyan egyszerű mint gondolnánk. Hiszen az, hogy mennyi is a „jó” közös költség nagyon sok dolog függvénye.

Nem mindegy például, hogy milyen méretekről beszélünk. Hiszen ugyan akkora teteje van egy tíz emeletes panelháznak és egy öt emeletesnek, de a felújítás költsége az egyik esetében mondjuk hatvan lakás között oszlik el, míg a másik esetében ugyan ez már csak harminc között. Tehát minél kisebb egy Társasház, annál magasabb lesz arányaiban a közös költség (általában véve).

Az is fontos, hogy milyen szolgáltatásokat vesz igénybe egy közösség. Ha lakók maguk takarítanak vagy éppen a kertet maguk gondozzák, akkor ezekért már nem kell külön fizetni, így csökkentik az épület üzemeltetési költségeit. De ilyen speciális költség az őrzés-védés vagy nevezzük portaszolgálatnak, ami havi szinten több millió forintos kiadást jelenthet. A felvonók költségeiről pedig talán felesleges is szót ejteni.

Kifejezetten közös költséget emelő tétel lehet az épület műszaki állapota is. Ha rendszeresek a csőtörések, elektromos problémák, esetleg szivárog a gáz, akkor ezek komoly tételt jelentenek a költségvetésben.

Tehát elmondható, hogy a közös költség megfelelő mértéke sok paraméter függvénye. De honnan tudhatjuk, hogy a mi házunk esetében ez jól van-e a meghatározva?

Maga a közös költség számítás viszonylag könnyen levezethető, hiszen nem kell mást tenni, mit meghatározni a várható kiadásokat, ezeket összesíteni, majd elosztani az összes (külön tulajdonú) négyzetméterrel vagy tulajdoni hányaddal. Sokan azt gondolják, hogy van különbség, aközött ha négyzetméter alapon, vagy ha tulajdoni hányad alapon fizetik a közös költséget, pedig valójában nincs.

A várható kiadások tervezésénél én egy kicsit mindig túltervezek, ennek főleg azaz oka, hogy nem látunk a jövőbe, nem tudhatjuk, hogy mennyi lesz adott évben a probléma a felvonóval vagy mennyi csőtörés lesz.

Ami viszont elengedhetetlen a jó tervezéshez, azaz, hogy tudjuk, hogy milyen időtávon belül milyen felújításokat szeretnénk, vagy éppen kell elvégeztetni. Ha tudjuk, hogy öt évben belül a függőfolyosót fel kell újítani és tudjuk, hogy ennek várható költsége tízmillió forint, akkor tudjuk, hogy mekkora összeget kell évente összegyűjteni ahhoz, hogy ez a munka elkészülhessen.

Összességében tehát azt lehet mondani, hogy teljesen felesleges összehasonlítani az egyes házak közös költségét, hiszen minden épület, minden lakóközösség más igényekkel rendelkezik, ez pedig befolyásolja a fizetendő díjak mértékét.

Amennyiben kérdése van ezzel a témával kapcsolatban vagy szeretné, ha Önnél is írásaimmal egyező felfogású, szakmaiságú Társasház kezelés lenne, úgy keresse fel weblapunkat a www.kozkep.hu címen!

A bejegyzés trackback címe:

https://kozkep.blog.hu/api/trackback/id/tr7715054880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása